onsdag 2 november 2011

Måndagsfika

I måndags hade jag några vänner på besök som också är föräldralediga. Härligt att kunna njuta av en förmiddag tillsammans. Till fika blev det bland annat brownies och macarones.




BROWNIES

150 g mörk choklad
175 g rumsvarmt smör
180 g socker
3 ägg
150 g mjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
eventuellt 100 g rostade nötter



Sätt ugnen på 200 grader. Smält chokladen. Vispa smör och socker krämigt. Tillsätt äggen, ett i taget. Rör sedan ner den smälta chokladen. Blanda vetemjöl med bakpulver och vaniljsocker och rör sedan ner blandningen i smeten. Tillsätt även nötter om du vill ha det i. Häll smeten i en smord form. Den här mängden är lagom till en form som är 24x24 cm. Grädda i 15-20 minuter. Jag gräddade mina i 20 minuter och tycker att de gärna hade fått vara lite kladdigare i mitten.

Receptet är hämtat från "Coffee & Espresso"

tisdag 25 oktober 2011

Tysk Kesellakaka

Idag har jag äntligen fått tid över till att baka lite igen. Det blev en tysk Kesellakaka.


Den påminner ganska mycket om en cheesecake, men är mer fettsnål eftersom den inte innehåller Philadelphia eller liknande, utan bara Kesella. Kakan är inte lika krämig som en cheesecake, så den kanske inte faller alla i smaken, men jag gillar den. Riktigt gott blir det förstås om man serverar lite färska bär till.


 TYSK KESELLAKAKA

Botten
125 g mjöl
1 tsk bakpulver
50 g smör
50 g socker
1 äggula
1 msk mjölk

Rör ihop mjölet med bakpulvret i en matberedare. Tillsätt socker och smör och därefter äggulan och mjölken. Kör snabbt ihop till en deg. Tryck ut den i en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter.

Kesellakräm
500 g Kesella (10%)
3 ägg
50 g Maizena
120 g socker
1 tsk vaniljsocker
3/4 dl mjölk
2/3 bakpulver
skalet av en liten citron

Sätt ugnen på 175 grader. Dela äggen i gulor och vitor. Vispa äggvitorna med 1/3 av sockret till ett fast skum. Blanda Kesellan med äggulorna i en annan bunke. Tillsätt Maizenan blandat med bakpulver och sedan socker och vaniljsocker. Rör sedan ner mjölken och citronskalet. Vänd därefter försiktigt ner äggvitorna och häll sedan smeten i formen. Grädda i ca 50 minuter. Låt svalna i några timmar innan kakan serveras.

Receptet är hämtat från "Burda backen".

måndag 10 oktober 2011

Solroscupcakes (Päroncupcakes med karameliserade solroskärnor)

Om man har tur kan man fortfarande hitta en och annan blommande solros.


Med denna som inspiration fick dagens bakverk bli cupcakes med päron och karameliserade nötter. Egentligen skulle den vara täckt med en vaniljkräm, men efter mycket krångel med den fick det bli en cream cheese frosting istället.






Jag är, som jag tidigare har nämnt, inte speciellt förtjust i att blanda i en massa konstgjorda färger i mat. Häromveckan upptäckte jag att Panduro hade börjat sälja naturfärger, dvs färger framställda av bland annat morötter och rödbetor. Tycker att det är lite märkligt att dessa helt naturliga ingredienser ändå får ett E-nummer, vilket kan vara lite missvisande om man inte vet vilket ämne/vilken råvara som ligger bakom varje nummer.

Jag bestämde mig i alla fall för att testa färgerna och köpte gul färg. Dessförinnan hade jag försökt att färga vaniljkrämen med hjälp av ringblomma, men det försöket blev verkligen inte bra. Kanske ger jag  det ett nytt försök någon annan gång, men den här gången fick det bli köpt färg. För att få någon effekt fick jag hälla i rätt mycket av färgen och den gav inte riktigt den härligt solgula färgen, utan en betydligt mildare variant som ändå blev ganska fin.

Jag utgick från Leila Lindholms grundrecept igen, men har gjort en del ändringar. Även frostingen är Leila Lindholms recept, fast även här har jag gjort ändringar. Så mitt recept är följande:



CUPCAKES MED PÄRON OCH KARAMELISERADE SOLROSKÄRNOR

Karameliserade solroskärnor
1 dl solroskärnor
florsocker
vatten

Sätt ugnen på 150 grader. Klä en ugnsfast form med bakplåtspapper och bre ut solroskärnorna. Sikta över florsocker så att alla kärnorna är täckta av ett tunt lager. Spraya över aningen vatten med hjälp av en blomspruta. Rosta i ugnen i ca en halvtimme.

Cupcakes 
ca 10 stycken
2 ägg
1 1/2 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
75 g smör
1/2 dl mjölk
2 dl vetemjöl
1 1/2 tsk bakpulver
1 nypa salt
1 dl karameliserade solroskärnor ( krossade i mindre bitar)
1 päron (skalat och hackat i småbitar)

Smält smöret. Vispa ägg, socker och vaniljsocker tills det blir vitt. Blanda i mjölken i smöret och tillsätt det till äggsmeten. Blanda alla torra ingredienser och vänd försiktigt ner det i smeten. Tillsätt sedan de karameliserade solroskärnorna och päronet. Rör inte mer än nödvändigt. Fyll formarna till 2/3. Grädda mitt i ugnen i ca 15 minuter.


Cream cheese frosting
50 g mjukt, osaltat smör
100 g Philadelphiaost
4 dl florsocker
eventuellt någon livsmedelsfärg


Blanda alla ingredienser och bre eller spritsa ut frostingen. I mitten har jag spritsat ut smält, mörk choklad.

tisdag 4 oktober 2011

Kanelbullar

Eftersom det är kanelbullens dag idag bestämde äldsta dottern och jag att det fick bli en sats sådana idag. Jag är ständigt på jakt efter det bästa kanelbullsreceptet och har provat diverse olika. Det senaste innehöll 5 ägg, så man blev mätt efter att ha ätit en halv.

Dagens recept blev ganska bra, även om degen blev lite väl lös och därför svår att rulla och få till en snygg form på bullarna. Men med några små justeringar kan det nog bli riktigt bra!

När jag bakar kanelbullar använder jag mig av följande knep för att inte bullarna ska bli torra:

1) Använd så lite mjöl som möjligt.

2) Arbeta degen ordentligt, helst i maskin.

3) Använd rumstempererat smör, inte smält.

4) Använd kall degvätska, inte fingervarm, och låt degen jäsa längre istället (ca 2 timmar). Detta funkar speciellt bra om du knådar degen i maskin.Knådar du degen för hand behöver degvätskan kanske värmas en aning.



KANELBULLAR 

5 dl mjölk
50 g jäst
150 g smör
1 dl vit baksirap
1/2 tsk salt
ca 850 g vetemjöl

Till fyllningen:
150 g smör
1 dl socker
2-3 msk kanel

Smula sönder jästen och lös upp den i den kalla mjölken. Tillsätt sirapen och klicka därefter ner smöret i små bitar. Tillsätt sedan salt och mjöl och knåda degen rejält, ca 5 minuter i maskin. Låt degen jäsa i ca 2 timmar i rumstemperatur.

Dela degen i två bitar och kavla ut dem till 1/2 cm tjock platta. Bre på fyllning och rulla ihop. Skär varje rulle i ca 20 bitar. Sätt ugnen på 225 grader och låt bullarna  jäsa tills ugnen är varm. Grädda i ca 10 minuter till bullarna har fått fin färg.

tisdag 27 september 2011

Choklad-och körsbärstårta

Ett av mina favoritprogram är Masterchef, framförallt Masterchef Australia. Den svenska versionen tycker jag är ganska tråkig i jämförelse. Hur som helst brukar jag få en hel del inspiration och när de i ett avsnitt skulle göra en Black forest cake kunde jag bara inte låta bli att prova. Körsbär och choklad är en helt lysande kombination.

Den är dock inte alls lik den klassiska Schwarzwaldtårtan, men väldigt god. Den har numera blivit M's favorittårta och det var klart att han skulle få den när han hade varit bortrest i två veckor.

Jag har förenklat tårtan en hel del och tagit bort en del ingredienser, samt minskat mängden choklad. Hur man nu kan tycka att det är för mycket choklad. Den här gången fick jag också för mig att prova en annan botten, vilket blev lite väl mäktigt eftersom den innehåller så mycket smör. Jag rekommenderar att istället baka den med en lite lättare botten som ändå klarar en del tyngd.


CHOKLAD- OCH KÖRSBÄRSTÅRTA

Botten
200 g socker
200 rumsvarmt smör
200 g vetemjöl
4 ägg
4 msk hett vatten
4 msk kakao
2 tsk bakpulver

Sätt ugnen på 175 grader. Smörj två formar (20 cm i diameter) och mjöla dem. Blanda samman alla ingredienser och fördela smeten i de två formarna. Grädda i ca 30 minuter.

Pralin
100 g mandlar eller hasselnötter
1,5 dl socker
3 msk vatten
1/2 vaniljstång

Rosta nötterna några minuter i ugn. Använder du hasselnötter får du gnuggar av skalen. Häll socker och vatten i en kastrull. Skrapa ur fröna från vaniljstången och lägg dem i kastrullen. Koka upp tills det blir en gyllene massa. Häll ner nötterna och häll sedan över massan på ett smort bakplåtspapper. Låt svalna och mixa eller mortla till smulor.


Chokladmousse
200 g choklad (välj en sort som du tycker om)
2 dl grädde
2 äggulor

Vispa upp äggulorna  i en kastrull. Värm 1/2 dl grädde i en annan kastrull och häll detta sedan över äggulorna. Värm äggulorna till de börjar tjockna. Smält chokladen och rör ner den i äggulorna. Vispa resten av grädden och vänd ner den i chokladsmeten. Tillsätt pralin i den mängd du tycker om så att moussen blir lite krispig.

Körsbärskompott
300 g körsbär
1 dl socker

Koka upp körsbären med sockret tills saften har kokat ihop lite

Dekoration
Körsbär
Hyvlad choklad
4 dl vispad grädde

Montering
Dela bottnarna så att du får totalt 4 delar. Lägg hälften av körbärskompotten på nedersta bottnen och ringla över en del av saften. Bre ut 1/4 av grädden ovanpå. Täck med en botten. Bre ut chokladmousse på denna och täck med en ny botten. Lägg ut resten av körsbärskompotten på denna och 1/4 av grädden ovanpå. Lägg på den sista botten och dekorera med vispad grädda, körsbär och choklad.

lördag 24 september 2011

Godaste salladen

 

Igår blev det en jättegod sallad till maten. Jag tycker att både fikon och granatäpplen är så otroligt vackra, så jag har svårt att låta bli att köpa dem. Den här gången hade jag dessutom tur att både fikon och granatäpple samt avokado var perfekt mogna, vilket ofta är en ren chansning.



Granatäpplet tillförde både sötma och krispighet till salladen. Tyvärr hade den här sorten mer blekrosa kärnor än de annars så härligt röda. Vill man ha salladen mer matig kan jag tänka mig att en bit getost passar utmärkt till.


GODASTE SALLADEN

1 grantäpple
4 fikon
2 avokado
1 salladslök
200 g cocktailtomater (gärna olika färger)
2 rejäla nävar blandade salladsblad

Saften av en lime
2msk god olja av en neutral sort
Salt och peppar

Mängden borde vara lagom till  3-4 personer om salladen ska ätas som tillbehör.

tisdag 13 september 2011

Macarones

Häromdagen kom det ett roligt paket med posten som bland annat innehöll kakaosmör och frystorkade bär. Jag är inte mycket för att färga mat med konstgjorda livsmedelsfärger, men om man kan göra det på ett naturligt sätt har jag ingenting emot lite färg. Min plan var därför att baka blåbärsmacarones och som kronan på verket fylla dem med egentillverkad vit choklad. Egentligen har jag absolut ingen tid för sådana experiment den här veckan, men ibland är det svårt att låta bli när man väl har fått en idé.

Jag började med att göra chokladen. Smakligt sett var det inget fel på den, men den blev en aning grynig. Bestämde mig för att det fick duga med köpt vit choklad. Sedan var det dags för mitt experiment med de frystorkade blåbären (köpte dem i pulverform om det är någon som undrar). Det såg ut som om det skulle kunna lyckas, men jag har nog inte fått riktig kläm på proportionerna än. Dessutom lät jag dem vara i ugnen aningen för länge, så istället för blåbär ser det mer ut som en misslyckad variant av choklad. Men jag tänker inte ge upp efter bara ett försök.

Dagens övning fick sluta med naturella macarones fyllda med vit choklad. Hade egentligen tänkt göra en vit choklad ganache, men tiden räckte inte till. Hur som helst blev de goda. Receptet kommer snart.Tyvärr tog batterierna i blixten slut, så det blev en ganska mörk och tråkig bild.


onsdag 7 september 2011

Scones



Förr tyckte jag alltid att det var jobbigt att baka scones. Degen var kletig, det tog en evighet att baka ut dem och när de väl var gräddade så smakade de ofta mest mjöl. Men nu har jag ett recept som är väldigt lätt att lyckas med. Gör man rätt får degen mig alltid att tänka på en sandstrand en tidig morgon när sanden fortfarande är kall. Bäst smakar de när man inte gör dem allt för stora tycker jag.

SCONES

6 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
2 dl vispgrädde
2 dl mjöl
1 ägg
1 nypa salt
eventuellt lite rivet citronskal

Sätt ugnen på 200 grader. Blanda alla torra ingredienser väl i en stor bunke. Gör en grop i mitten och knäck i ägget. Häll även i grädden och mjölken. Rör ihop allt tills det precis har blivit en jämn deg. Eventuellt behövs det lite mer mjöl. Tippa ut degen på ett väl mjölat bakbord och platta ut degen till den är ca 1,5-2 cm tjock. Stick ut scones med hjälp av en utstickare eller ett glas. Grädda tills de har fått fin färg i ca 15 minuter.


Scones med nykokt plommonmarmelad

lördag 3 september 2011

Müsli





Att göra sin egen müsli är något av det enklaste man kan göra och det blir mycket godare än de som man köper i affären. Dessutom har du koll på vad som är i. Jag tycker också att det är ganska roligt att experimentera med olika smaker. Har man bara ett grundrecept är det ganska lätt att variera efter tycke och smak. Så här brukar jag göra:


MÜSLI

12 dl havregryn
2 dl hackade nötter
2 dl solroskärnor
1 dl pumpakärnor
1 dl linfrö
1 dl kokosflingor
1 dl råsocker
1/2 matolja
2 dl vatten





Sätt ugnen på 200 grader. Blanda alla torra ingredienser. Blanda olja och vatten och blanda detta sedan med de torra ingredienserna. Se till att allt blir jämnt fuktigt. Rosta i ugnen i ca en halvtimme. Rör om minst tre gånger under tiden.

Mängden räcker lagom till en långpanna. Vill man undvika socker kan man byta ut vattnet mot äppeljuice och hoppa över sockret. Tycker man om lite sötare müsli kan man öka mängden socker och/eller kokosflingor. När müslin har svalnat kan man blanda ner russin eller annan torkad frukt. Det blir också jättegott att smaksätta med olika kryddor, till exempel kanel.







måndag 29 augusti 2011

Plommoncupcakes med whipped cream frosting

Till familjebrunchen fick det ju också finnas något sött på bordet. Eftersom jag hade en hel del plommon hemma bestämde jag mig för att det fick bli någon slags plommonkaka.


Jag använde mig av Leila Lindholms grundrecept för cupcakes. Receptet hittar du på recept.nu. Tyckte att degen var lite i sötaste laget, så det passade bra att komplettera med lite syrliga plommon. Nästa gång ska jag försöka minska sockermängden lite, speciellt om man hade tänkt att ha en lite sötare frosting/fyllning.

Jag blev väldigt nöjd med frostingen där jag tog lika delar av vispad grädde, cream cheese och florsocker. Den fick jättebra konsistens och det gick att spritsa med den direkt. Jag rekommenderar dock att använda den tillsammans med lite mindre söta kakor.

WHIPPED CREAM FROSTING

2 dl vispgrädde
2 dl florsocker
2 dl Philadelphia

Vispa grädden. Blanda ihop florsocker och Philadelphia och rör sedan ner grädden.






fredag 26 augusti 2011

Lavendelcupcakes med aprikos och choklad

Nu när lavendeln blommar så vackert blev jag sugen på att baka något med lavendel i. Har ett tag funderat på kombinationen lavendel, aprikos och choklad. Lavendel och aprikos är ju en klassisk kombination, likaså aprikos och choklad, så varför inte kombinera alla tre.



Själva muffinsen blev ganska goda, även om jag den här gången fick för mig att använda torkade aprikoser. Vet inte varför, för nu finns det ju tillgång på färska. Jag tänkte att de torkade skulle tillföra mer sötma och att jag på så sätt skulle kunna minska sockermängden i degen. Nu när jag har smakat tror jag att det hade blivit bättre med färska eller att först blötlägga de torkade.

Jag använde mig av en chokladfrosting med cream cheese och det var nog det som blev fel. Kombinationen blev för syrlig och frostingen tog överhand. Därför blir det inget recept den här gången, utan det får vänta tills resultatet blir mer lyckat.

Ett litet tips är också att kolla hur många grader formarna tål. Det gjorde inte jag och jag gräddade såklart mina muffins i högre temperatur än vad formarna klarade. De blev alldeles spröda och smulade sönder på en hel del ställen.

tisdag 23 augusti 2011

Barnbullar

Personligen föredrar jag ett bröd med lite hårdare skorpa. En del i familjen tycker dock att det är godare med mjuka bröd. Därför kom dessa bullar till efter en del experimenterande. Vi kallar dem för "Barnbullar".



Det går väldigt snabbt och lätt att göra dessa bullar och för den som inte tycker om att knåda är de perfekta. Du bakar dem i en långpanna och de ska endast jäsa en gång.


BARNBULLAR

50 g jäst
4 dl vatten
1 dl mjölk+lite till pensling
2 tsk salt
1 tsk honung
1 dl olja med neutral smak
2 dl havregryn
60 g (1 dl) grahamsmjöl
600 g (1 l) vetemjöl

Värm vattnet med mjölken till det är fingervarmt. Smula sönder jästen i en bunke och tillsätt mjölkvattnet. Rör ut jästen i det och tillsätt sedan olja, honung och salt. Blanda mjölet med havregrynen och rör sedan ner det i degvätskan. Lägg bakplåtspapper i en långpanna och tippa sedan ut degen i långpannan. Strö över lite vetemjöl och platta därefter ut degen. Skär degen i bitar. Mellan 18 och 24 bitar brukar vara lagom för en långpanna.  Täck över degen och låt jäsa 50-60 minuter. Pensla degen med mjölk och strö över lite havregryn. Grädda i 250 grader i  12-15 minuter. Bullarna blir snabbt torra så det är en bra idé att frysa de som man inte äter upp direkt.


Bullarna innan gräddning



Färdiga, nygräddade barnbullar



onsdag 17 augusti 2011

Lycka

Lycka är att kunna skörda sina egna grönsaker!


Av squashen gjorde jag en väldigt god inläggning som är smaksatt med vitlök och curry. Inläggningen är ett bra sätt att ta vara på squashen eftersom den håller sig i flera veckor i kylen. Receptet har jag fått av en väninna till min mamma.

MARIAS GODA SQUASHINLÄGGNING

2-3 medelstora squash
2,5 dl ättikssprit (12%)
5 dl socker
1 1/4 dl vatten
1 1/2 tsk senapskorn
3 gula lökar
1 tsk curry
1-2 vitlöksklyftor
salt

Skala och skär sqaushen i bitar. Strö över salt och låt stå i 2-3 timmar. Skär löken i bitar och finhacka vitlöken. Blanda lök och vitlök med squashen och fyll på rena burkar. Koka en lag av ättikssprit, socker,vatten, senapskorn och curry. Häll den heta lagen över squashen och låt stå i några dygn innan den serveras.






torsdag 4 augusti 2011

Jordgubbstårta med pistagenötter

En födelsedag utan tårta är ingen riktig födelsedag, i alla fall inte för min del. Det här året blev det en jordgubbsmoussetårta med pistagenötsbotten.




Jag har bakat den en gång tidigare, men har glömt bort hur mäktig den är. Eftersom jag försent upptäckte att jag inte hade tillräckligt med jordgubbar blev det även mycket pistagenötter till dekoration. Till sist blev jag ändå ganska nöjd med resultatet och god blev den.


JORDGUBBSMOUSSETÅRTA MED PISTAGENÖTTER

Receptet är hämtat från en tysk mattidning (Essen & Trinken). Jag har gjort några små ändringar.

Pistagenötsbotten
 50 g smör
6 ägg
110 g socker
60 g mjöl
100 g malda mandlar
50 g malda pistagenötter
1 nypa salt

Jordgubbsmousse
1,2 kg jordgubbar
1 citron (skal och saft)
10 gelantinblad
125 g socker (75g+50g)
500 g mascarpone
2,5 dl vispgrädde
1 tsk vaniljsocker
3 äggvitor

Botten: Smält smöret. Knäck äggulor och äggvitor i varsin skål. Vispa äggvitorna tillsammans med en nypa salt till fast skum. Häll under tiden i 60 g av sockret. Vispa äggulorna med resten av sockret (50 g) tills det blir vitt och krämigt. Vänd ner äggvitorna i äggulorna. Sikta i mjölet i smeten och vänd ner detta tillsammans med de malda nötterna. Ta lite av smeten och rör ut den i smöret. Vänd sedan ner smörblandningen i resten av smeten. Grädda i nedre delen av ugnen i 180 grader. Smeten räcker till en form på 26 cm i diameter om man vill dela kakan i tre delar. Jag tog en form på 28 cm och delade kakan i två delar. Då kan gräddningstiden kortas något. Ta ut kakan ur formen när den har svalnat något och låt den kallna helt.

Jordgubbsmousse: Mixa 500 g av jordgubbarna och citronen (saft och skal) till en slät puré. Lägg gelantinbladen i blöt. Blanda jordgubbspuré med mascarpone och 50 g socker. Smält gelantinbladen på låg värme och blanda sedan ner dem i jordgubbsblandningen. Vispa grädden med vaniljsockret. Vispa äggvitorna med en nypa salt och 75 g socker till ett fast skum. Blanda ner grädden och äggvitorna i jordgubbskrämen.

Montering: Dela kakan i det antalet bottnar du vill ha. Fyll med jordgubbsmousse och ställ sedan kallt i minst 4 timmar.


lördag 30 juli 2011

Godaste fisken


Vad vore en skärgårdsö utan en fiskare? Farbror Ingvar är dessutom en fena på att röka fisken.


 Salt efter behag
Underbart gott!










tisdag 26 juli 2011

Skärgårdsliv

Ett av de absolut bästa sätten att tillbringa en sommar i Sverige är att vara ute i skärgården. Lyckligtvis har svärföräldrarna hus i Tjusts skärgård (runt Västervik).


 Därför har det inte blivit så mycket matlagning för egen del, utan vi har mest blivit bortskämda av familjen. Några korta stunder i vinbärsbuskarna har jag dock hunnit med och med hjälp av äldsta dottern och yngsta kusinen blev det lite muffinsbak till fikan. På grund av minimalt kök och brist på utrustning blev de inte så vackra, men klart godkända i smaken.



MUFFINS

 (Smeten räcker till ca 15 stora muffins)

6 dl vetemjöl
2  dl socker
3 tsk bakpulver
1 nypa salt
3 ägg
125 g smör
3 dl mjölk

Valfri smaksättning. (Vi använde hackad mjölkchoklad till halva satsen och färska hallon till den andra halvan.)

Smält smöret. Blanda alla torra ingredienser och tillsätt sedan smält smör, ägg och mjölk. Rör snabbt ihop smeten och tillsätt därefter bär, choklad eller annan smaksättning/fyllning. Grädda i mitten av ugnen i 15-20 minuter.

torsdag 21 juli 2011

Bärplock och rabarberskörd

Några timmars bärplockande och en trevlig eftermiddag i snälla släktingars rabarberland slutade med ett intensivt marmelad- och syltkokande.








Det är lite av en utmaning att få rätt konsistens och smak på marmeladen, särskilt som jag envisas med att försöka undvika syltsocker och istället använda mig av rent socker och bärens egna pektin. En sats fick jag koka om och till en sats blev det faktiskt syltsocker ändå.

Resultatet hittills:

Rabarbermarmelad med ingefära
Rabarbermarmelad med vinbär och vanilj
Körsbärsmarmelad med kanel
Hallonmarmelad med vinbär och vanilj
Hallonsylt med lime och vanilj
Jordgubbssylt med basilika och citron



Familjens favorit blev nog jordgubbssylten.

JORDGUBBSSYLT MED BASILIKA OCH CITRON

1kg jordgubbar
700 g socker (eller mer om man vill ha fastare konsistens)
1 citron (saft och rivet skal)
1 näve basilika

Mixa jordgubbar tills de blir finhackade (det ska inte bli en slät puré). Tillsätt socker och citronsaft och rivet skal. Låt det koka upp till 105 grader. Skumma noga under tiden. Rör snabbt ner finhackade basilikablad när kokningen är avslutad. Häll upp på desinficerade burkar.

tisdag 19 juli 2011

Ett fantastiskt bröd

Nuförtiden är det sällan vi köper bröd. Ett bröd som jag ofta bakar är Anna Bergenströms "Ett fantastiskt bröd". Jag kan verkligen rekommendera det, speciellt för de som tycker det är jobbigt att knåda och baka ut brödet.  Till det här brödet, eller snarare bullar eller små bröd, rör man bara ihop degen, låter den jäsa och tippar sedan ut den på bakbordet. Därefter skär man bara degen i små bitar. Enklare kan det knappast bli och brödet blir väldigt gott med en knaprig skorpa.



måndag 18 juli 2011

Födelsedagstårta

Ännu en tårta, fast den här gången inte för eget bruk utan till en fin kille som fyllde 8 år. Önskemålet var en tårta med sockerkaksbotten, jordgubbar och mycket grädde. Lite vaniljkräm fick också vara med. Jag tror att han blev nöjd, även om han var lite skeptisk mot "löven" (citronmeliss)

söndag 17 juli 2011

Passionsfruktsmoussetårta

Igår blev vår yngsta dotter 6 månader. Dagen till ära gjorde jag en passionsfruktsmoussetårta. Passar på att även fira mitt första inlägg med denna tårta.