måndag 10 oktober 2011

Solroscupcakes (Päroncupcakes med karameliserade solroskärnor)

Om man har tur kan man fortfarande hitta en och annan blommande solros.


Med denna som inspiration fick dagens bakverk bli cupcakes med päron och karameliserade nötter. Egentligen skulle den vara täckt med en vaniljkräm, men efter mycket krångel med den fick det bli en cream cheese frosting istället.


Jag är, som jag tidigare har nämnt, inte speciellt förtjust i att blanda i en massa konstgjorda färger i mat. Häromveckan upptäckte jag att Panduro hade börjat sälja naturfärger, dvs färger framställda av bland annat morötter och rödbetor. Tycker att det är lite märkligt att dessa helt naturliga ingredienser ändå får ett E-nummer, vilket kan vara lite missvisande om man inte vet vilket ämne/vilken råvara som ligger bakom varje nummer.

Jag bestämde mig i alla fall för att testa färgerna och köpte gul färg. Dessförinnan hade jag försökt att färga vaniljkrämen med hjälp av ringblomma, men det försöket blev verkligen inte bra. Kanske ger jag  det ett nytt försök någon annan gång, men den här gången fick det bli köpt färg. För att få någon effekt fick jag hälla i rätt mycket av färgen och den gav inte riktigt den härligt solgula färgen, utan en betydligt mildare variant som ändå blev ganska fin.

Jag utgick från Leila Lindholms grundrecept igen, men har gjort en del ändringar. Även frostingen är Leila Lindholms recept, fast även här har jag gjort ändringar. Så mitt recept är följande:CUPCAKES MED PÄRON OCH KARAMELISERADE SOLROSKÄRNOR

Karameliserade solroskärnor
1 dl solroskärnor
florsocker
vatten

Sätt ugnen på 150 grader. Klä en ugnsfast form med bakplåtspapper och bre ut solroskärnorna. Sikta över florsocker så att alla kärnorna är täckta av ett tunt lager. Spraya över aningen vatten med hjälp av en blomspruta. Rosta i ugnen i ca en halvtimme.

Cupcakes 
ca 10 stycken
2 ägg
1 1/2 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
75 g smör
1/2 dl mjölk
2 dl vetemjöl
1 1/2 tsk bakpulver
1 nypa salt
1 dl karameliserade solroskärnor ( krossade i mindre bitar)
1 päron (skalat och hackat i småbitar)

Smält smöret. Vispa ägg, socker och vaniljsocker tills det blir vitt. Blanda i mjölken i smöret och tillsätt det till äggsmeten. Blanda alla torra ingredienser och vänd försiktigt ner det i smeten. Tillsätt sedan de karameliserade solroskärnorna och päronet. Rör inte mer än nödvändigt. Fyll formarna till 2/3. Grädda mitt i ugnen i ca 15 minuter.


Cream cheese frosting
50 g mjukt, osaltat smör
100 g Philadelphiaost
4 dl florsocker
eventuellt någon livsmedelsfärg


Blanda alla ingredienser och bre eller spritsa ut frostingen. I mitten har jag spritsat ut smält, mörk choklad.

4 kommentarer:

  1. Wow, du är ju helt galen! Det är ju konstverk!! Kram

    SvaraRadera
  2. Detta är lite tokigt. Tror att vi ska bjuda in oss på fika snart...

    SvaraRadera
  3. Tack för snälla kommentarer! Ni är välkomna!;-)

    SvaraRadera