torsdag 4 augusti 2011

Jordgubbstårta med pistagenötter

En födelsedag utan tårta är ingen riktig födelsedag, i alla fall inte för min del. Det här året blev det en jordgubbsmoussetårta med pistagenötsbotten.
Jag har bakat den en gång tidigare, men har glömt bort hur mäktig den är. Eftersom jag försent upptäckte att jag inte hade tillräckligt med jordgubbar blev det även mycket pistagenötter till dekoration. Till sist blev jag ändå ganska nöjd med resultatet och god blev den.


JORDGUBBSMOUSSETÅRTA MED PISTAGENÖTTER

Receptet är hämtat från en tysk mattidning (Essen & Trinken). Jag har gjort några små ändringar.

Pistagenötsbotten
 50 g smör
6 ägg
110 g socker
60 g mjöl
100 g malda mandlar
50 g malda pistagenötter
1 nypa salt

Jordgubbsmousse
1,2 kg jordgubbar
1 citron (skal och saft)
10 gelantinblad
125 g socker (75g+50g)
500 g mascarpone
2,5 dl vispgrädde
1 tsk vaniljsocker
3 äggvitor

Botten: Smält smöret. Knäck äggulor och äggvitor i varsin skål. Vispa äggvitorna tillsammans med en nypa salt till fast skum. Häll under tiden i 60 g av sockret. Vispa äggulorna med resten av sockret (50 g) tills det blir vitt och krämigt. Vänd ner äggvitorna i äggulorna. Sikta i mjölet i smeten och vänd ner detta tillsammans med de malda nötterna. Ta lite av smeten och rör ut den i smöret. Vänd sedan ner smörblandningen i resten av smeten. Grädda i nedre delen av ugnen i 180 grader. Smeten räcker till en form på 26 cm i diameter om man vill dela kakan i tre delar. Jag tog en form på 28 cm och delade kakan i två delar. Då kan gräddningstiden kortas något. Ta ut kakan ur formen när den har svalnat något och låt den kallna helt.

Jordgubbsmousse: Mixa 500 g av jordgubbarna och citronen (saft och skal) till en slät puré. Lägg gelantinbladen i blöt. Blanda jordgubbspuré med mascarpone och 50 g socker. Smält gelantinbladen på låg värme och blanda sedan ner dem i jordgubbsblandningen. Vispa grädden med vaniljsockret. Vispa äggvitorna med en nypa salt och 75 g socker till ett fast skum. Blanda ner grädden och äggvitorna i jordgubbskrämen.

Montering: Dela kakan i det antalet bottnar du vill ha. Fyll med jordgubbsmousse och ställ sedan kallt i minst 4 timmar.


2 kommentarer:

  1. Mmmm jag vill vara i Lund och fira!!! Kram Isa

    SvaraRadera
  2. Tårtan var jättegod! Din nya blogg är också jättefin. Jag har en länk till din blogg från mina båda bloggar. Titta själv så får du se!

    SvaraRadera