tisdag 27 september 2011

Choklad-och körsbärstårta

Ett av mina favoritprogram är Masterchef, framförallt Masterchef Australia. Den svenska versionen tycker jag är ganska tråkig i jämförelse. Hur som helst brukar jag få en hel del inspiration och när de i ett avsnitt skulle göra en Black forest cake kunde jag bara inte låta bli att prova. Körsbär och choklad är en helt lysande kombination.

Den är dock inte alls lik den klassiska Schwarzwaldtårtan, men väldigt god. Den har numera blivit M's favorittårta och det var klart att han skulle få den när han hade varit bortrest i två veckor.

Jag har förenklat tårtan en hel del och tagit bort en del ingredienser, samt minskat mängden choklad. Hur man nu kan tycka att det är för mycket choklad. Den här gången fick jag också för mig att prova en annan botten, vilket blev lite väl mäktigt eftersom den innehåller så mycket smör. Jag rekommenderar att istället baka den med en lite lättare botten som ändå klarar en del tyngd.


CHOKLAD- OCH KÖRSBÄRSTÅRTA

Botten
200 g socker
200 rumsvarmt smör
200 g vetemjöl
4 ägg
4 msk hett vatten
4 msk kakao
2 tsk bakpulver

Sätt ugnen på 175 grader. Smörj två formar (20 cm i diameter) och mjöla dem. Blanda samman alla ingredienser och fördela smeten i de två formarna. Grädda i ca 30 minuter.

Pralin
100 g mandlar eller hasselnötter
1,5 dl socker
3 msk vatten
1/2 vaniljstång

Rosta nötterna några minuter i ugn. Använder du hasselnötter får du gnuggar av skalen. Häll socker och vatten i en kastrull. Skrapa ur fröna från vaniljstången och lägg dem i kastrullen. Koka upp tills det blir en gyllene massa. Häll ner nötterna och häll sedan över massan på ett smort bakplåtspapper. Låt svalna och mixa eller mortla till smulor.


Chokladmousse
200 g choklad (välj en sort som du tycker om)
2 dl grädde
2 äggulor

Vispa upp äggulorna  i en kastrull. Värm 1/2 dl grädde i en annan kastrull och häll detta sedan över äggulorna. Värm äggulorna till de börjar tjockna. Smält chokladen och rör ner den i äggulorna. Vispa resten av grädden och vänd ner den i chokladsmeten. Tillsätt pralin i den mängd du tycker om så att moussen blir lite krispig.

Körsbärskompott
300 g körsbär
1 dl socker

Koka upp körsbären med sockret tills saften har kokat ihop lite

Dekoration
Körsbär
Hyvlad choklad
4 dl vispad grädde

Montering
Dela bottnarna så att du får totalt 4 delar. Lägg hälften av körbärskompotten på nedersta bottnen och ringla över en del av saften. Bre ut 1/4 av grädden ovanpå. Täck med en botten. Bre ut chokladmousse på denna och täck med en ny botten. Lägg ut resten av körsbärskompotten på denna och 1/4 av grädden ovanpå. Lägg på den sista botten och dekorera med vispad grädda, körsbär och choklad.

5 kommentarer:

  1. Åh det ser ju så gott ut! Mums!
    /Åsa

    SvaraRadera
  2. Minskat mängden choklad? Det är ju ingen choklad alls i botten enligt ditt recept (trots att det ser ut att vara chokladbotten på bilden)? Vad ska man ha "Pralin" till som det finns recept på? Det står aldrig vad man ska med det till sen? Ska det bredas ut på någon av bottnarna?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tur att det är någon som har uppmärksammat detta. Tack! Givetvis ska det finnas något som ger chokladsmaken i bottnarna. Har lagt till 4 msk kakao till receptet. Dessa hade tyvärr fallit bort. Så tack än en gång! Hur du använder pralinen står beskrivet i receptet till chokladmoussen. Man kan blanda i den om man vill ha en lite krispig mousse som ger lite tuggmotstånd. Eller så kan man utesluta den helt. Smaksak.

      Radera
    2. Okej. Tack! Då förstår jag.

      Radera