torsdag 7 juni 2012

Mera tårtor


Äldsta dottern har fyllt 4 år och hade givetvis diverse önskemål om tårtornas utseende och innehåll. Först och främst skulle tårtorna vara rosa. Dessutom skulle det vara en tårta med jordgubbar och en prinsesstårta med krona på.

För att testa jordgubbstårtan gjorde jag en mindre tårta veckan innan födelsedagen. Det blev en jordgubbsmoussetårta med jordgubbsgelé ovanpå. Eftersom jag hade några rosenmaränger över, passade jag på att dekorera kanterna med dessa.


Prinsesstårtan blev rosa, jag har hittat rödbetsfärg och med naturliga färger har jag inget emot att färga marsipanen, som trots att det inte var någon pastafärg, utan mer den flytande sorten, blev väldigt lätt att arbeta med och inte alls speciellt kladdig. Kronan blev kanske inte den snyggaste, jag har aldrig gjort en krona tidigare, men dottern blev nöjd i alla fall och det är det viktigaste.

Eftersom tårtan aldrig hann fotograferas innan kalaset, blev det en snabb bild med en mindre bra kamera och en mindre trevlig bakgrund, men den är åtminstone förevigad på bild.


Då en av släktingarna är glutenintolerant gjorde jag en av jordgubbsmoussetårtorna med mandelmassebotten, vilken är fantastisk god. Nu har jag dessutom upptäckt hemligheten med att få den riktigt bra. Man vispar smeten riktigt fluffig. Och när man tror att man är klar så vispar man någon minut till.

MANDELMASSEBOTTEN

300 g mandelmassa
3 ägg
eventuellt 3 msk kakao

Riv mandelmassan på ett rivjärn. Vispa upp äggen och tillsätt sedan mandelmassan (och kakaon) och vispa tills det är en slät fluffig smet. Det tar några minuter. Grädda i en smord form (gärna klädd med bakplåtspapper) i 175 grader i ca 20 minuter.

Receptet är hämtat från Monica Ahlbergs Klassiska tårtor på mitt sätt.

1 kommentar: