fredag 23 mars 2012

Födelsedagstårtor

Jag fick äran att göra två tårtor till en vänninas mamma som fyllde år. Eftersom tårtorna skulle transporteras en bra bit fick det bli lite mer rejäla tårtor som förhoppningsvis har överlevt resan.

 Önskemålet var en prinsesstårta och en med lite choklad, så den sistnämnda blev en hallonmoussetårta med chokladbotten.Kanten blev tyvärr lite för hög, jag vet inte vad som hände med ögonmåttet. Därför kommer mönstret på kanten inte fram riktigt. Det blev också lite stressigt på slutet, så texten på prinsesstårtan blev dessvärre inte den vackraste. Jag hoppas att de blir nöjda ändå.

PRINSESSTÅRTA

Tårtbotten

1 ägg
1 1/2 msk potatismjöl
1 1/2 msk vetemjöl
1/2 tsk bakpulver
1/2 dl socker

Även här har jag bara angett proportionerna. Mängden beror på hur stor din form är. Till en form på ca 24 cm i diameter är det lagom med 5 ägg tycker jag. Då får du en riktigt hög kaka.

Vispa ägg och socker riktigt vitt. Blanda potatismjöl, vetemjöl och bakpulver och vänd sedan ner det försiktigt i äggsmeten. Grädda på 150-175 grader i ca 45 minuter beroende på din ugn och hur stor form du har. Den är färdig när den inte sjunker ihop i mitten.

Skär kakan i tre delar och fyll med en god sylt, vaniljkräm och grädde. Jag använde rårörda jordgubbar och blandade min vaniljkräm med grädde.

Klä sedan tårtan i marsipan. Eftersom jag inte är så förtjust i konstgjorda färgämnen fick marsipanen behålla sin ursprungliga färg och jag tycker nog att den är lika fin som rosa eller grön. Blommorna är gjorda av egentillverkad sockerpasta och kristyr som är färgad med naturliga färger. Eftersom "födelsedagsbarnets" favoritfärg är lila fick ett lila sidenband bidra med lite mer färg.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar